02 January 2008

Five

(The previous posting should have been up yesterday, of course. But yesterday was the celebration of The Holy Name of our Lord Jesus Christ -- also known as New Year's Day. I was busy celebrating. Part of that celebration included re-reading a portion of Herman Ridderbos's, The Coming of the Kingdom. But, just so no one gets the wrong idea about me: yesterday's "festivities" also included a very heated argument with my wife, so heated, in fact that it took us several hours to recover. Sad, but true. But I digress. On to the matter at hand.)

Question 123: Which is the fifth commandment?

Answer: The fifth commandment is, Honor thy father and thy mother; that thy days may be long upon the land which the Lord thy God gives thee.

Question 124: Who are meant by father and mother in the fifth commandment?

Answer: By father and mother, in the fifth commandment, are meant, not only natural parents, but all superiors in age and gifts; and especially such as, by God's ordinance, are over us in place of authority, whether in family, church, or commonwealth.

Question 125: Why are superiors styled father and mother?

Answer: Superiors are styled father and mother, both to teach them in all duties toward their inferiors, like natural parents, to express love and tenderness to them, according to their several relations; and to work inferiors to a greater willingness and cheerfulness in performing their duties to their superiors, as to their parents.

Question 126: What is the general scope of the fifth commandment?

Answer: The general scope of the fifth commandment is, the performance of those duties which we mutually owe in our several relations, as inferiors, superiors, or equals.

Question 127: What is the honor that inferiors owe to their superiors.?
Answer: The honor which inferiors owe to their superiors is, all due reverence in heart, word, and behavior; prayer and thanksgiving for them; imitation of their virtues and graces; willing obedience to their lawful commands and counsels; due submission to their corrections; fidelity to, defense and maintenance of their persons and authority, according to their several ranks, and the nature of their places; bearing with their infirmities, and covering them in love, that so they may be an honor to them and to their government.

Question 128: What are the sins of inferiors against their superiors?

Answer: The sins of inferiors against their superiors are, all neglect of the duties required toward them; envying at, contempt of, and rebellion against, their persons and places, in their lawful counsels, commands, and corrections; cursing, mocking, and all such refractory and scandalous carriage, as proves a shame and dishonor to them and their government.

Question 129: What is required of superiors towards their inferiors?

Answer: It is required of superiors, according to that power they receive from God, and that relation wherein they stand, to love, pray for, and bless their inferiors; to instruct, counsel, and admonish them; countenancing, commending, and rewarding such as do well; and discountenancing, reproving, and chastising such as do ill; protecting, and providing for them all things necessary for soul and body: and by grave, wise, holy, and exemplary carriage, to procure glory to God, honor to themselves, and so to preserve that authority which God has put upon them.

Question 130: What are the sins of superiors?

Answer: The sins of superiors are, besides the neglect of the duties required of them, an inordinate seeking of themselves, their own glory, ease, profit, or pleasure; commanding things unlawful, or not in the power of inferiors to perform; counseling, encouraging, or favoring them in that which is evil; dissuading, discouraging, or discountenancing them in that which is good; correcting them unduly; careless exposing, or leaving them to wrong, temptation, and danger; provoking them to wrath; or any way dishonoring themselves, or lessening their authority, by an unjust, indiscreet, rigorous, or remiss behavior.

Question 131: What are the duties of equals?

Answer: The duties of equals are, to regard the dignity and worth of each other, in giving honor to go one before another; and to rejoice in each other's gifts and advancement, as their own.

Question 132: What are the sins of equals?

Answer: The sins of equals are, besides the neglect of the duties required, the undervaluing of the worth, envying the gifts, grieving at the advancement of prosperity one of another; and usurping preeminence one over another.

Question 133: What is the reason annexed to the fifth commandment, the more to enforce it?

Answer: The reason annexed to the fifth commandment, in these words, That thy days may be long upon the land which the Lord thy God gives thee, is an express promise of long life and prosperity, as far as it shall serve for God's glory and their own good, to all such as keep this commandment.
Note: The aforementioned argument took place after that period of time I spent reading Ridderbos. In fact, had I kept my nose firmly in that book the argument would not have happened. One of these days I'm going to finish learning how to leave some things alone.

0 comments:

About Me

James Frank SolĂ­s
Former soldier (USA). Graduate-level educated. Married 26 years. Texas ex-patriate. Ruling elder in the Presbyterian Church in America.
View my complete profile

Blog Archive

Capitalism